Archive for Hot Tub

Landscape Design for tiny steep backyard

Sango Kaku Japanese Maple set into boulder wall

Sango Kaku Japanese Maple

Big ideas for tiny steep back yard

My new clients were from southern California and now lived in Ridgefield, Washington.  They were  new to the Northwest.   They loved their new home and neighborhood and believed all their difficult small back yard needed was the right designer.

Their lot was challenging.

Their lot was challenging.

The Bodes wanted to make Ridgefield feel like home.   Their list was extensive and precise – their lot was tiny and challenging.  It was one of those small and steep up hill lots.  The builder gave them a slice of level land by building a high utilitarian block wall.  This divided the yard into half and neither half was big enough to do much with.  It’s great that people understand that a good designer can work miracles.  I was flattered they chose me to bring their new outdoor home to life.  It was not going to be easy.

Side yard transformed to easy access edibles garden

Side yard transformed to easy access edibles garden

Lauren and Kathryn’s wish list went like this:

•Large covered outdoor area for year round entertaining

•Covered hot tub room

•Dwarf fruit trees and raised beds for edibles – this was a serious hobby for them

•Convenient access to smoker and BBQ

•Water feature to see from inside the great room for year round enjoyment

•A Sangu Kaku Japanese maple-because they loved it so

They hired me after looking at several designers and we met early one fall morning.  As soon as I saw their lot I knew I’d recommend D & J Landscape Contractors for the installation.  We had teamed up for a similarly difficult site.   Although I am a Portland landscape designer I have several Ridgefield Washington landscape design clients.  See Mastersons swamp to paradise blog.

The Bodes and I  worked together to create their plan using my landscape design in a day process.

Before back porch addition

The basic grading was completed so the back porch addition could be built.

The big items were first.  For seamless outdoor living the thing to do was extend the roof of the house for the cover.  Not inexpensive but an important priority.  We made the ceiling high in this addition so it would add light to the great room and make it feel bigger.  Adding onto the existing small back porch rather than adding a new covered area elsewhere in the landscape kept it simple.  With all the items we needed to add, it would be easy to turn this tiny yard into a hodgepodge.

After back porch addition

After back porch addition

 

Next the harsh straight wall dividing the landscape in half had to go.    The design broke the steep slope into three levels.   Using naturalistic boulders artfully placed changed this landscape completely.  This is where I have to stop bragging about my spatial skills and brag about the landscape contractor.  It isn’t financially practical or practical in any manner to draw a design that precisely places every boulder.  Sometimes I am on site during construction and I work closely with the excavator to place the boulders but even then it is a very collaborative effort.  Donna Burdick and Brian Woodruff of D & J landscape Contractors  took the design and brought it to life.  It was such a tough site that we were planning to have me on site to help with the artistic efforts but the fall weather was threatening and if they had waited for me, they would have lost an opportunity to install until the next year.  We met on site once and they ran with it……beautifully.

The perfect spot for the smoker.

The perfect spot for the smoker.

A place was made for the smoker just on the edge of the covered back porch.  Nestled among the boulders it sits at a height that makes it an easy reach.

Now that we had created usable space it was easy to nestle the gazebo and tot tub into a curve of the boulder walls.  The hot tub feels private and there is good access.  It is planted beautifully.

 

The gazebo nestled into the boulder walls to create it's own private hot tub room.

The gazebo nestled into the boulder walls to create it’s own private hot tub room.

 

Lauren and Kathryn are get it done people.  Lauren built the hot tub gazebo using a kit, designed and built a potting table and storage cabinet for the back porch.  It was such a pleasure to visit them and hear how much they love their new outdoor heaven.

Their easy access raised beds are a delight to use and to behold.

The water feature, a drilled rock with the hidden echo chamber under it is beloved by their young nieces, they love to play in it.  The sound calls them outdoors.

They are home.

Sometimes I feel a little like Santa Claus –  All the boys and girls deserve a wonderful outdoor heaven to play in.

Portland Landscape Design Remodel

Echo Chamber water feature in NE Portland designed by Landscape Design in a Day and D and J Landscape Contracting

Freshly installed echo chamber water feature will reduce traffic sound from nearby NE 33rd.

Lynda and Michael live in a sweet old Northeast Portland Grant Neighborhood House.  It’s a classic with a big front porch and several mature large trees including an amazing 40′ tall Japanese Maple.   They raised their kids and more than one wonderful dog in this house. Their landscape adventure began with the loss of their old plum tree – okay kind of sad but it was so big it ate the backyard space.  It also blocked most of the morning light.  Their dining area was crammed up against the hot tub.   Once the plum was gone they realized a golden opportunity had landed in their laps. They wanted a good designer to look at the possibilities and create a landscape design that would utilize every square inch of their small backyard.

They didn’t want a “perfect” garden.  Lynda and Michael have some gardening chops so the plants didn’t need to be extreme low maintenance but it did need to be simple. The existing landscape was overgrown after 20 plus years.  They were happy to let a lot of the plantings go so they could have a new look. They selected NW Natural and low water landscapes from my list.  A touch of cottage style fit the old house nicely so that was included.

Their Wish List:

Before landscape design in Grant Park: Dining took place next to hot tub.

Before: Dining took place next to hot tub.

◊Privacy for dining

◊A separate room for the  hot tub, their current landscape had the dining table next to the hot tub.

◊Plenty of patio space for entertaining

◊ A bit of lawn for their sweet dog Mira.

◊Michael especially wanted a water feature for the sound. The traffic sounds from NE 33rd interrupted conversations and the ability to relax in the back yard.

Installing the patio Grant Park N. E. Portland Landscape Design in a Day

Sam of D & J Landscape Contractors installing the new plantings.

Water Features:  Over the years I’ve noticed people have  very different experiences with traffic noise and other urban background sounds.  My own family is a good example;  my husband can tune out background noise and carry on a conversation but I often can’t. Some people can have their TV or radio going on in the background and carry on with language based activities.   Some people have filters and some people don’t.

The Benefits of Echo Chambers:

My favorite design element, a water feature solves this problem and adds an elegant visual focal point.  An echo chamber water feature triples the water noise but is safe for kids because there is no need for a pond,  not even a tiny one.   Standing water is dangerous for kids, birds and provides an environment for mosquitoes.  Birds can drown in ponds that they can’t get out of.  The echo chamber is a buried steel box, it is easy to clean and you can control the volume of water.   My sister turns her water volume up so the water leaps from the pot.   This is attractive but results in quite a bit of splash and the evaporation that results uses a lot of water.  Other clients keep the water volume  turned down so it slowly spills from the drilled rock or plumbed  pot.  It still makes that wonderful water sound because first the water noise is produced when water drops onto the rocks around the pot or rock.  Then the water goes through the surface rocks, through the steel grid and into the chamber.  As it hits the rocks that line the chamber the sound is amplified inside the box.  It is so simple.

Raleigh Hills Drilled stone slab water feature by Landscape Design in a Day is 8' across.

An 8′ wide and 16″ thick slab of rock was drilled for a dry return water feature.  Designed by Landscape Design in a Day for a Raleigh Hills home.

The echo chamber was designed by Lew Smith of Smith Rock on Johnson Creek Blvd.  It creates more sound out of the water available so it’s also environmental. For perfection itself another small plug-in water feature,  something you might pick up at Portland Nursery or Cornell Farms, as a second water sound creates the effect of a water based duet.  We typically locate the 2nd small water feature in another part of the landscape. The sound of water helps people attune to their immediate environment and filter out the background noise.  For the best sound I placed the water feature on the side of the garage wall to add more amplification.   By design it can easily be heard from most areas.

Plantings:  So much of the landscape was overgrown, after all it had served for over 20 years.  We kept the mature Japanese Snowbell Tree, a December blooming Chinese camellia which serves as Lynda’s view from her office.  The overwintering Anna hummingbirds  love this simple 7 petaled deep red camellia flower and together they put on a show for 3 months.  We planted easy care Beesia Deltoides near the bird bath because it will appreciate the splashes of water and has glossy heart shaped leaves that will reflect the light.  Saxifraga ‘London Pride’,  Hosta ‘Sum and Substance’ and a mass of Wood Fern will add year round color under the Snowbell Tree.  A sterile variety of Russian Olive, Eleagnus ‘Gilt Edge’ will be trained into a small evergreen tree, giving more  privacy to the hot tub room and fragrance in the fall.

We will show off this garden in a blog next year when the plantings have filled in.  The client, Michael Shay,  is a professional photographer and has promised photos for us.